HTML

Wicca Blog

Wicca Hitelesen.

Kérdésed van a Boszorkányságról? Olvastál a Wiccáról, de nem tudod mit higgy el, és mit ne? Szeretnél többet megtudni a mágiáról, vagy a Pogány vallásokról?

Jó helyen jársz!

Kérdéseiteket továbbra is várjuk a witchblood.org@gmail.com emailcímen.

A Wicca.blog.hu a Witchblood.org Nemzetközi Wicca és Pogány Közösség kezdeményezése.

Kérdés: Milyen Tőröket használnak a Boszorkányok, mire valók, és van-e szükségem Kardra?

2010.09.04. 06:35 Cornelius - Witchblood.org Wicca Közösség

Válasz:

A Boszorkányok hagyományosan (a legtöbb irányzatban) két Tőrrel rendelkeznek, pontosabban szóval egy kétélű Tőrrel, és egy egy-élű Késsel. A Tőr fekete nyelű, hagyományos neve "Athame", a Kés fehér nyelű, ennek neve "Boline" - ejtsd: "Bolín". Az Athame a legtöbb Tradícióban a Tűz kardinális (elsődleges) varázseszköze, a Boline megfeleltetése irányzatonként széles eltéréseket mutat.

Az Athamét gyakran nevezzük "mágikus fegyvernek", mert elsődleges célja a mágikus védelem. Az Athaméval harcolhatunk a nemkívánatos, ártó hatások ellen, ezzel védjük meg magunkat. Használjuk ezen kívül olyan esetekben, amikor valamit asztrálisan el kell "vágni", például ha kaput nyitunk a Varázskörön, vagy ha kifejezetten védelmi célú Kört vetünk ki magunk köré. Sok irányzatban a Tőr nem használható fizikai önvédelemre, a miénkben például igen.

Az Athame két éle azt jelképezi, hogy a mágia is kétélű fegyver: ahogy a Tőrrel is, ezzel is lehet gyógyítani, de ölni is. A Boszorkány irányzatok megoszlanak atekintetben, hogy a Tőrt vagy a Pálcát tartják-e a Boszorkány elsődleges eszközének, tehát hogy melyiket használják inkább a Varázserő irányítására a mágikus gyakorlatban. Mi erre a Pálcát használjuk, az okunk pedig a következő: a Tőr Tüzes, és Férfias eszköz, párja a Kehely, mely Vizes és Nőies. A Pálca viszont Levegős, így keverednek benne a nemi jellegek, tehát alkalmasabb a Varázserő irányítására (mivel a mágia a nemek egyesüléséből fakad). A Pálca emellett szimbolikailag a Teremtés aktusához rendelhető, míg a Tőr inkább a Megtermékenyítést jelképezi - a két dolog nem egészen ugyanaz. A Pálca párja a Pentákulum, mely a Földhöz kapcsolódik, és a stabilitást biztosítja a Körben.

A Boline-t akkor használjuk, mikor mágikus céllal végzünk fizikai vágást, és hagyományosan csak Körön belül (pl. varázsfüvek levágása, jelek vésése). Egyes esetekben a Boline lehet sarló formájú is.

Néhány irányzat rendelkezik egy harmadik, vörös nyelű Áldozati Késsel is. 

Ami a Kardot illeti, véleményem szerint valóban nincs szükséged rá. A Kard nem egyéni, hanem "coven-eszköz", a Tőr "nagytestvére". Hagyományosan egyébként kizárólag a Főpapnő privilégiuma a Kard használata.
 

Szólj hozzá!

Címkék: fehér fekete mágia kard boszorkány wicca tőr athame boline

A bejegyzés trackback címe:

https://wicca.blog.hu/api/trackback/id/tr692270307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása